Vijf aanhoudingen in ondermijningsonderzoek drugshandel

vrijdag 18 september 2015

Meppel - De politie heeft vanochtend vier mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van de handel in drugs. Gedurende de actie werden zeven locaties in met name Meppel bezocht.

Er zijn wapens en verdovende middelen in beslag genomen. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op geld en diverse waardevolle goederen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het ondermijningsteam van de politie is in januari van dit jaar een onderzoek gestart rondom de aangehouden verdachten. In dat onderzoek kwam informatie naar voren over de handel in verdovende middelen. Ook kwamen bij de politie meldingen binnen van drugsoverlast. Daarbij kreeg de politie ook zicht op verschillende panden die een rol spelen rondom de aangehouden verdachten. Het onderzoek was vandaag aanleiding voor de aanhoudingen en de zoekingen.

Tijdens de actie zijn in 6 woningen in de gemeente Meppel en een woning in Groningen zoekingen gedaan. Daarbij zijn vier mannen uit Meppel (26-36 jaar) en een 23-jarige vrouw uit Meppel aangehouden. Alle verdachten zijn ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij worden verdacht van de handel in harddrugs, witwassen en/of deelname aan een criminele organisatie.

Bij de zoekingen zijn meerdere vuurwapens en een hoeveelheid harddrugs in beslag genomen (precieze hoeveelheid moet nog getest en gewogen worden). Daarnaast zijn een geldbedrag, financiële en administratieve papieren en computerapparatuur in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op drie auto’s, een motorfiets en een quad. De politie en het Openbaar Ministerie werken nauw samen om criminelen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Het afpakken van crimineel verkregen vermogen hoort daar bij. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

De politie heeft bij de actie ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, digitale opsporing en de landelijke eenheid (DLOS). Daarnaast is er ondersteuning geboden door de FIOD en door zoekteams van Defensie. De zoekteams zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van gebouwen en terreinen.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit is een landelijke prioriteit voor de politie en het Openbaar Ministerie. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de drugswereld. Criminelen die zich bezighouden met drugshandel gebruiken onderling veel geweld en er gaat veel geld om in de wereld van drugs.

Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Ondermijning is een complex probleem dat deels zichtbaar en (groten)deels onzichtbaar is. Het tegengaan van ondermijnende criminaliteit en het weerbaar maken van de samenleving is niet alleen een taak van de politie, maar van de gehele samenleving. Overheidsinstellingen, private partijen en burgers moeten en kunnen samen een vuist maken tegen ondermijning. Of beter nog, ondermijning voorkomen!

De aanpak van ondermijning is vooral gericht op het bereiken van een duurzaam effect. Een (maatschappelijk) probleem wordt aangepakt, waardoor een straat, wijk of regio weer veilig is. Dit onderzoek stopt dan ook niet na deze actie. Het onderzoek naar de groep aangehouden verdachten wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

bron: politie.nl | Categorie: drugs


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Ruinerwold | 112 alarmeringen Ruinerwold | Goedkoop Tanken in Ruinerwold | Supermarkten in Ruinerwold | Weerbericht Ruinerwold