Aanhouding voor poging oplichting met nep Van Gogh

vrijdag 21 augustus 2015

Wanneperveen - De politie heeft dinsdag 18 augustus een 56-jarige man uit Wanneperveen aangehouden op verdenking van het te koop aanbieden van een schilderij als zijnde een echte Van Gogh. Hij maakte daarbij gebruik van valse documenten waarbij onrechtmatig de naam van het Van Gogh Museum werd gebruikt om de echtheid van het bedoelde werk aan te tonen. De man probeerde het doek voor 15 miljoen euro te verkopen. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij ?De Oogst?.

Een commissionair deed eind juni aangifte van poging tot oplichting envalsheid in geschrifte. Hij had een voorstudie van het schilderij van Van Goghaangeboden gekregen. Daarbij kreeg hij ook een authenticiteitsdocument en eenbevestigingsbrief uit naam van het Van Gogh Museum overhandigd. In debevestigingsbrief staat vermeld dat het om een werk gaat datin de optiek van het museum toegeschreven kon worden aan Van Gogh.Echter, bij navraag door de commissionair bij het Van Gogh Museum bleek het omvervalste documenten te gaan. Het Van Gogh Museum deed ook aangifte bij depolitie in verband met de vervalste documenten waarbij het merk en de naam vanhet museum onrechtmatig werden gebruikt.

Het schilderij is internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen isinteresse getoond voor het werk. In het aanbod staat vermeld dat het om eenvoorstudie gaat van het schilderij ?De Oogst?, een werk uit de vaste collectievan het Van Gogh Museum.

Na onderzoek van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie(OM), bleek het doek in een kluis in Hilversum te zijn opgeslagen. Het doek isdaar aangetroffen en in beslag genomen. Daarna is de man uit Wanneperveenaangehouden en is zijn woning doorzocht.

Het OM verdenkt de man van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting.Bovendien verdenkt het OM de man van het te koop aanbieden van een kunstwerkwaarop valselijk de naam van een kunstenaar is aangebracht. De politie en het OMdoen verder onderzoek en sluiten meerdere aanhoudingen niet uit.

bron: politie.nl | Categorie: fraude


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Ruinerwold | 112 alarmeringen Ruinerwold | Goedkoop Tanken in Ruinerwold | Supermarkten in Ruinerwold | Weerbericht Ruinerwold